dinsdag 28 mei 2013
Halsbandparkieten
De Halsbandparkiet heeft zich definitief gevestigd in ons land. In grote steden als Amsterdam, Den Haag, Leiden en Rotterdam zijn ze al aardig ingeburgerd.Van oorsprong komen de vogels uit Afrika en Zuid Azie. Later zijn ze geïmporteerd als volierevogel voor de Europese markt. Het verhaal gaat terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het schijnt dat er een fokker is geweest in België, die in 1974, de vogels heeft losgelaten in de vrije natuur. Andere mensen zeggen dat ze ontsnapt zijn uit een vogelvolière. Gevolg is dat de Halsbandparkiet nu ook een Europese vogel is geworden en zich prima heeft aangepast aan ons klimaat. In Nederland zijn er schattingen gedaan van meer dan 10.000 exemplaren. De vogels leven buiten het broedseizoen in kleine groepen van ongeveer 20 stuks. Maar er zijn ook verhalen dat Halsbandparkieten met honderden te gelijk een vaste slaapplaats hadden in het Rotterdamse Overschie. Dit zorgde voor de nodige overlast. Maar ook de boeren hadden last van deze grote parkiet. Vele maisvelden werden kaalgevreten door de Halsbandparkiet. Maar ook de eenvoudige groentekweker is niet gecharmeerd van deze vogel. Ze zijn gek op sperziebonen, sla en andere groentes en richten een waar slagveld aan. De vogelaars onder ons vinden de dieren prachtig. Op het kleine eilandje van educatieve tuin 'de Enk' te Rotterdam Vreewijk komen vele fotografen foto's van ze maken. Op dit moment is het broedseizoen in volle gang en broeden de Halsbandparkieten in verlaten specht holen waar zij hun eieren in leggen.
zondag 19 mei 2013
Vogelopvang Henk Deel 3
Het lukt niet altijd om een vogel succesvol terug te zetten in de natuur. Zo'n 4 jaar geleden kreeg ik hier een jonge mus die tegen het raam was aangevlogen. Toen ik het beestje ophaalde zag ik al snel wat er gebeurd was. Er hing een artistieke kralenkrans voor het raam en het beestje zag dat hoogstwaarschijnlijk aan als diervoeder. De jonge mus had een flinke dreun gemaakt. Zijn oog was bloeddoorlopen en zat bijna dicht. Ik had de stille hoop dat hij het nog zou redden, want eten en drinken deed hij prima. Maar de dreun was toch wat harder aangekomen dan ik dacht en hij overleed aan het einde van de middag. Vaak worden licht lantaarns aan een ketting voor het raam, ook aangezien als voederreservoirs.Dus als je dit wilt voorkomen in je eigen tuin of bij je balkon: haal decoratie weg die de vorm van een voederkrans heeft of daar op lijkt.
Vogels opvangen is een tijdrovende en geduldige klus. Wees verstandig en breng een vogel die wat mankeer naar een vogelopvang. In Rotterdam is Vogelklas Karel Schot de bekendste. Kijk even op de website voor meer informatie: www.vogelklas.nl
Vogels opvangen is een tijdrovende en geduldige klus. Wees verstandig en breng een vogel die wat mankeer naar een vogelopvang. In Rotterdam is Vogelklas Karel Schot de bekendste. Kijk even op de website voor meer informatie: www.vogelklas.nl
zaterdag 18 mei 2013
Vogelopvang Henk Deel 2
Mensen uit mijn omgeving weten me te vinden als er iets met een vogel aan de hand is. Zo'n twee jaar geleden belde iemand me op, met de mededeling dat haar kater een jonge Koolmees mee naar huis had genomen. Ik schat' dat hij nog geen drie weken oud was. Echt goed vliegen kon hij nog niet, en ik besloot om hem mee te nemen en groot te brengen. Met een pipetje gaf ik hem wat water en ik kocht meelwormen voor hem. Zo om de twee uur voerde ik hem zo'n 5 stuks.Zijn voorlopige naam werd Number 5. Na 4 weken aansterken werd het tijd dat 5 de wereld ging verkennen. Ik zette de kooi in mijn tuin en zette het deurtje open. Al snel vloog hij er uit. 'Mooi', dacht ik, 'ik ga even een bakkie maken". Teruggekomen in mijn tuin zag ik tot mijn verbazing dat 5 terug gekeerd was in zijn kooi. "Krijg nou wat, dan moet ik het maar opnieuw proberen". In plaats van het deurtje te openen, deed ik nu de onderkant van de kooi er af. 5 vertrok voor zijn 2e vlucht naar een boom, maar al snel zat hij weer in mijn vogelkooi. Wat ik ook deed, 5 kwam terug! Tja, toen heb ik hem maar in mijn eigen vogel volière gezet, want deze rakker vond het wonen in gevangenschap prima. Dus woonde hij samen met parkieten, rijstvogels en zebravinken en dat ging prima. Number 5 was de snelste vogel uit mijn volière, hij presteerde het om soms onderste boven te vliegen. Een echte turbo vlieger! 5 kreeg soms ook bezoek van andere wilde mezen die hem begroette aan de andere kant van de tralies. Soms wel 4 tegelijk op of aan de volière Na een jaar besloot 5 er tussen uit te knijpen op zijn eigenwijze supersnelle manier. Ik moest het water vervangen in de volière en 5 vloog langs mij heen en vertrok met de snelheid van het licht. Een enkele keer is hij nog teruggekeerd om wat te drinken uit mijn vijver, maar ondertussen kan ik hem niet goed meer herkennen want het stikt ondertussen van de koolmezen hier in wijk.
Number 5 als puber.
Number 5 als puber.
Vogelopvang Henk deel 1
Toch heb ik hem in leven kunnen houden door hem met dwang te voeren. Hij moest helemaal opnieuw leren omgaan met zijn 'nieuwe'situatie. Daar heb ik toen veel tijd ingestoken, maar dat wierp wel zijn vruchten af. Karel Kras, heb ik een jaar bij mij gehad. Maar toen ging het minder met hem, hij kraaide de hele dag naar de Kraaien die wel konden vliegen, maar Karel kon dat niet meer door die aanval.
Hij kwijnde weg van verdriet.
Toen heb ik op Marktplaats gezocht naar iemand die ook een Kraai had met een handicap. Na enkele weken reageerde een oudere man
uit Barendrecht, die er ook een had zitten. Daar zit Karel nu gezellig met zijn nieuwe vriendje het heerlijk naar zijn zin te hebben.Overigens, de snavel van Karel groeit langzaam weer terug.
Aan een steen slijpt hij zijn snavel scherp. De slimmerd.
donderdag 16 mei 2013
Zwanen van de Ogiersingel
Elk jaar maakt een Zwanenkoppel gebruik van een tuin op de Ogiersingel (Rotterdam- Vreewijk), om een nest te bouwen. De vorige bewoners van het koophuis hebben toen vast laten leggen in het koopcontract, dat de nieuwe bewoners de Zwanen met rust zouden laten. Eind maart/begin april moest hun tuin er weer aan geloven. De Zwanen gebruiken de planten en bloemen uit de tuin om een warm nest te maken. Vaak zie je veel passanten, foto's maken met hun mobieltje, want tja...t ís toch wel een apart gezicht! Na ruim een maand komen de eieren uit.
Een nest van 8 jongen was dit jaar het resultaat.
Na enkele dagen waren er nog 6 jongen over.
Waarschijnlijk ten prooi gevallen aan een Blauwe reiger,
een roofvis, of een ander dier.
Vader Zwaan scant de omgeving af op gevaar van buitenstaanders
Als de kust veilig is, vertrekt de familie gezamenlijk naar een andere plek.
Een nest van 8 jongen was dit jaar het resultaat.
Na enkele dagen waren er nog 6 jongen over.
Waarschijnlijk ten prooi gevallen aan een Blauwe reiger,
een roofvis, of een ander dier.
Vader Zwaan scant de omgeving af op gevaar van buitenstaanders
Als de kust veilig is, vertrekt de familie gezamenlijk naar een andere plek.
woensdag 15 mei 2013
Opzienbarend gedrag van Vogels.
Deze Waterhoen wilde graag op zijn vertrouwde tak in het water zitten.
Twee Roodwangschildpadden waren niet van plan plaats te maken.
Schildpad nummer twee lijkt te zeggen: 'opgestaan, plaatsje vergaan'.
Vaak worden deze schildpadden in de plaatselijke sloot of singel gedumpt.
Roodwangen mogen niet meer verkocht worden sinds enige jaren.
Het gekke is dat je wel van die kleine Geelwangschildpadden kunt kopen.
Overigens worden die beestjes net zo groot als hun collega's.
Een kwartiertje later...ander stuk hout, andere Roodwangschildpad, maar ruimte zat.
Schildpad had waarschijnlijk al wat gegeten, dus accepteerde hij deze waterkip zoals de waterhoen ook wel eens genoemd word.
Deze slimme Kauw heeft perfect nestmateriaal gevonden bij een schaap.
Hij vloog op en neer om wat wol te lenen en dit naar zijn nest te brengen.
Abonneren op:
Posts (Atom)